Zuzana a Petr sa rozhodli svojou trochou prispieť k tomu, aby obyvatelia Trenčína a okolia mali príležitosť nakupovať pestré, kvalitné a zároveň cenovo dostupné potraviny: na váhu, do vlastných obalov a bez vytvárania zbytočného odpadu. Vďaka rozhodnutiu pomáhať nie len sebe, ale aj prírode vznikol Obchodík bez obalu.
Ahoj Zuzana, prezraď nám, ako a kedy vznikla prvá myšlienka otvoriť si bezobalový obchodík?
Myšlienka prišla s tretím tehotenstvom, ktoré bolo pre mňa zlomové. V tej dobe prechádzala naša domácnosť transformáciou na domov bez zbytočného odpadu. Chod domácnosti som mala po stránke udržateľnosti a minimalizmu vcelku zvládnutý, no v kuchyni to drhlo. Všetky moje problémy by vyriešil bezobalový obchod, v ktorom by sme do vlastných obalov nakúpili trvanlivé potraviny a ktorý v Trenčíne v tej dobe chýbal. Petr sa nápadu vybudovať bezobalový obchod hneď chytil a bolo rozhodnuté.
Aké sú podľa vás výhody bezobalového žitia?
Keď si v tom nájdete systém, tento životný štýl vám pomôže zjednodušiť život a ušetriť čas aj peniaze. Ide o to zavádzať do svojho života postupne nové rituály, ktoré sa časom zautomatizujú. Dnes už takmer každý nosí na nákup vlastnú tašku. To je na začiatok. Tak isto môžeme mať stále po ruke nejaké látkové vrecúška na nákup pečiva a ovozelu a nosiť si so sebou fľašu na vodu. Keď už toto bude pre nás tak automatické ako čistenie zubov každé ráno a večer, môžeme sa posunúť zas o krok vpred.
Ak sa chcete do témy Zero Waste ponoriť hlbšie, stiahnite si na našom webe zdarma e-book Kuchyňa bez obalu. Popísala som v ňom praktické kroky, ako zaviesť bezobalovosť do vašej kuchyne.
Čo bolo podnetom na to, aby ste s manželom zmenili svoj životný štýl a čo bolo najťažšie na tejto zmene?
Na začiatku stálo uvedomenie, že planétu máme len jednu a ak ju chceme zachovať a odovzdať našim deťom a vnúčatám v čo najlepšom stave, tak je našou morálnou
povinnosťou predchádzať tvorbe zbytočného odpadu a celkovo žiť udržateľnejšie a skromnejšie.
Najťažšie bolo nájsť si v tom rovnováhu, lebo nie vždy a nie všade ide Zero Waste praktikovať a nie všetko je vždy podľa našich predstáv (moje predstavy niekedy narážajú na predstavy detí alebo babičiek :)). V takých prípadoch ani nie je žiaduce trvať bezhlavo na svojom riešení, len ukazovať, že sa to dá aj inak.
Zaujíma nás, aké špecialitky môžeme u vás v Obchodíku nájsť?
Nájdete tu široký výber Davídkovho korenia – jednozložkového korenia aj zmesí bez soli a glutamátu, ktoré pre nás každý mesiac miešajú na objednávku. Obľúbenej Slowtelle na váhu na jeseň pribudla silná konkurencia v podobe poctivého mandľového a lieskovcového nugátu, na ktorom si môžu pochutiť aj vegáni.
Spolupracujeme tiež s rodinnou firmou, ktorá neďaleko od Brna vyrába indickú špecialitu: Čát Čapát. Sú to strukovinové zmesi a cícerové chipsy, ktoré zároveň distribuujeme do niektorých slovenských bezobalových obchodov.
Musím spomenúť aj voskové obrúsky a vrecká od Včelobal, na ktoré dostávame referencie od spokojných zákazníkov, ktorí si pochvaľujú kvalitu, ktorá je úplne “niekde inde”. V dobrom, samozrejme.
V Obchodíku je k dispozícii aj mlynček na múku, na ktorom si zákazníci môžu nechať pomlieť čerstvú múku z obilnín a strukovín.
Ako vnímajú Trenčania možnosť nakupovať v bezobalovom obchode?
Boli ste dotlačení do niečoho, čo by ste nespravili ak by neprišla pandémia?
Trenčania bezobalové nakupovanie vítajú, mnohí si od začiatku nosia vlastné obaly a majú radi aj typický “pomalý” spôsob nakupovania, kedy je dosť času sa porozprávať, pozdieľať skúsenosti a osobné príbehy, zatiaľ čo sa deti hrajú v detskom kútiku.
Vzhľadom na dočasný nedostatok personálu na začiatku krízy a domácej školy (pri prvákovi, ktorý má ešte dvoch mladších súrodencov) bolo nereálne, aby sme sa púšťali do takých náročných projektov, ako je spustenie e-shopu a pod. Vyšli sme v ústrety zákazníkom, ktorí si chceli objednať a vyzdvihnúť už pripravený nákup, prípadne využili rozvoz, ale na viac sme nemali kapacitu. Našťastie nás zákazníci podržali a prežili sme vďaka nim to najnáročnejšie obdobie, ktorým pre nás bola väčšina roka 2020.
Chýba vám v obchode ešte niečo, čo by ste tam chceli mať?
O čo je aktuálne najväčší záujem? Zmenilo sa to oproti dobe predkoronovej?
V prvom rade nám dochádza priestor, kam by sme ďalšie produkty vyložili, tak už po nových produktoch pozeráme len opatrne. Ak bude o niečo špecifické veľký záujem alebo objavíme nejaký must have produkt, určite ho do ponuky zaradíme. Prednedávnom sme napríklad rozšírili ponuku o vajcia z voľného chovu vo vratných obaloch, ktoré dopĺňajú náš sortiment trvanlivých potravín.
V poslednej dobe veľmi stúpol záujem o sušené ovocie a veľmi nás teší vidieť, že zákazníkom záleží na kvalite a vlastnom zdraví. V obchodných reťazcoch totiž spravidla nekúpite sušené ovocie bez pridaného cukru a siričitanov.
Oproti dobe pred koronou k nejakej zásadnej zmene nedošlo, ak nerátam obrovský nárast dopytu po droždí a múke vlani na jar.
Ľudia si dnes viac uvedomujú problémy životného prostredia a chcú znížiť svoj vplyv na životné prostredie.
Čo im môžete poradiť? Kde by mali začať?
Ak ste práve na začiatku vašej cesty za udržateľnejším životom, čaká vás zrejme séria pokusov a omylov, na základe ktorých prídete na to, čo vám a tým, s ktorými zdieľate spoločnú domácnosť, vyhovuje.
Najskôr je dobré urobiť malé zmeny, ktoré zvládnete, a tak vás neodradia hneď skraja. Napríklad tieto:
1. Začnite poctivo triediť a kompostovať odpad z vašej domácnosti a viac si všímať recyklačné symboly na obaloch, ktoré si domov nosíte z obchodu
2. Vytrieďte si šatník, aby ste v ňom mali len oblečenie, ktoré skutočne nosíte a začnite si oblečenie nakupovať premyslenejšie (viete tento kúsok dobre kombinovať?) a udržateľnejšie (etická móda, second-handy)
3. Než niečo vyhodíte, zamyslite sa nad tým, či daná vec ešte nejde použiť (aj plastové či papierové vrecká z nákupov sa obvykle dajú používať opakovane), opraviť alebo neposlúži niekomu inému
4. Noste si na nákup vlastnú tašku a vrecká a aspoň občas vezmite nádobky a zbehnite do bezobalového obchodu vo vašom okolí – nájdete tam veľa kvalitných potravín, prírodnú kozmetiku a podporíte lokálnu ekonomiku
5. Ak nemusíte, nechoďte všade autom; presúvajte sa namiesto toho aspoň 1x do týždňa peši, na bicykli, elektrickej kolobežke alebo verejnou dopravou. Poďakuje sa vám naša planéta aj vaše telo
6. Buďte k sebe láskaví a netlačte na seba; rešpektujte svoje vlastné tempo
Aká je vaša vízia do budúcna? Po korone. Plánujete niečo nové?
Veľmi ťažko sa mi v tejto chvíli odpovedá. Ak ma niečo posledné mesiace naučili, tak je to čo najviac byť v prítomnom okamihu a nezameriavať sa na (neistú) budúcnosť.
Možno sa práve toto potrebujeme viacerí v dnešnej dobe naučiť – trpezlivo počkať, až sa tá cesta pred nami sama otvorí.
Comments